Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Naturvägledare på flerspråk blev 2021 en av tio finalister i utmärkelsen Årets naturvägledning.
Naturvägledare på flerspråk handlar om satsningen Språka mellan tallarna. Där tar Hala Buraq med sig naturovana ut i skogen, genomför tipspromenader, visar växter, svampar och berättar om de djur som har skogen som sitt hem. I grunden är det ett språk-café utomhus. Förutom att träna på svenska, får deltagarna även dra nytta av att de är ute i naturen, med hälsofördelar och får möjlighet att lära sig mer om den.
Hala skriver att genom aktiviteterna får personer med olika modersmål och kultur chansen att mötas och umgås på ett avslappnat sätt. "Vi tror att det blir lättare att börja prata med varandra under en promenad eller en aktivitet i skogen, som att plocka svamp eller prova skidåkning. För den som inte är uppvuxen i ett land med allemansrätt, skolutflykter, tipspromenader framstår den vilda naturen lätt som både främmande och skrämmande. I Språka mellan tallarna redogör jag för allemansrätten och vad den innebär, allt man får respektive inte får göra. Jag tar också upp skillnaden mellan naturreservat och vanliga naturområden. Både den typen av kunskap, och vetskapen om vad det är man ser omkring sig, bidrar till att bygga den grund som gör deltagarna trygga nog att söka sig ut på egen hand. Vi går en bit, och visar hur vandringsleder är uppmärkta. Sedan har vi ett stopp där vi språkar mellan tallarna. Det brukar vara väldigt uppskattat. Därefter är det fikapaus. Då tänder vi en eld med tändstål och pratar om allemansrätten och svenska djur och det blir bra snack."
Läs mer här om hur Hala får deltagarna att må bra i naturen.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv