Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Naturvägledning - att dela med sig av kärlek till naturen. Den här broschyren berättar om naturvägledning och varför den är viktig. Läs om hur naturvägledare gör skillnad, om tankar kring vad som är bra naturvägledning och om hur naturvägledning kan se ut i praktiken. Läs också om hur CNV kan stötta dig som naturvägledare.
Guidning, naturstigar, skyltar, guideböcker, appar och utställningar – naturvägledning kan se ut på många olika sätt. Alla handlar de om kommunikation som bidrar till kunskap om och känsla för naturen och kulturlandskapet.
Naturvägledning sker när en guide tar med deltagare på tur genom blommande ängsmarker i tid och rum i Ängsö nationalpark, när en besökare lyssnar på berättelsen om tumlarens liv i en audioguide vid Kullens fyrplats, när en familj ger sig ut längs en upptäckarstig för barn i fjällbjörkskogen i Abisko eller när besökare från Nederländerna tar del av en interaktiv utställning om livet i Kristianstads vattenrike.
Naturvägledning bidrar till minnesvärda upplevelser och lärande och i bästa fall också till reflektion, engagemang och delaktighet.
I CNV:s broschyr kan du läsa mer om naturvägledning och om SLU Centrum för naturvägledning som kompetensresurs, mötesplats och utvecklingsnav för dig som naturvägledare.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv