Äventyrsgruppen

Senast ändrad: 22 januari 2024
På toppen av Hammarbybacken.

Äventyrsgruppen vann 2021 kategorin Naturvägledning med guide i utmärkelsen Årets naturvägledning.

Miljöverkstan Flaten jobbar för ett friluftsliv för alla. Varje år träffar Miljöverkstan genom verksamheten Äventyrsgruppen fler än 800 nyanlända ungdomar som både får upptäcka närnaturen och göra längre resor inom Sverige. Verksamheten riktar sig till unga i åldrarna 15 – 25 år som är intresserade av att prova på allt från skidåkning, kanotpaddling och lägerliv till att lära sig simma och cykla. Ibland handlar det bara om att ha det fint tillsammans ute, att laga mat över elden, umgås och prata om stort och smått. Flera av ungdomarna går från att inte ha vistats så mycket i naturen till att åka på egna friluftsäventyr som de planerar och genomför helt på egen hand.

Äventyrsgruppen gör aktiviteter året runt på helger och lov och alla är välkomna. Verksamheten är gratis för deltagarna och all utrustning som behövs finns att låna, allt ifrån långfärdsskridskor och vinterstövlar till tält och burkinis.

Så här skriver ungdomarna själva om Äventyrsgruppen:
”Första gång som jag åkte till norra Sverige, bodde i en stuga och åkte skidor då kände jag mig nära naturen och lärde mig åka skidor, jag hade haft jätte kul, jag tror aldrig att jag kunde göra dessa aktiviteter själv” Sabrina

”För det första så skulle jag själv aldrig haft råd med att åka till norra Sverige i naturen eller prova åka skidor eller klättra utan Äventyrsgruppen. För det andra gillar jag gemenskapen, folk från alla möjliga olika bakgrunder deltar, och rasism och utanförskap finns inte.” Darun

"Det handlar inte bara om de nya färdigheterna jag fick men också en grupp som jag kallar min familj som verkligen bryr sig och stöttar varandra. En grupp där man kan föreslå nya idéer och dela synpunkter för att förbättras." Maha

Föreningen har funnits sedan 2015 och jobbar nu även för att sprida metoder och erfarenheter för ett mer inkluderande friluftsliv och hur de steg för steg lärt sig nå där de är idag.

Juryns motivering till utmärkelsen:

Äventyrsgruppen på Miljöverkstan Flaten har gett över 800 ungdomar en väg till upplevelser i natur, och når unga nyanlända som annars kanske inte skulle få chansen. Ungdomarna är medskapare i planeringen och verksamheten bidrar till integration, gemenskap och naturupplevelser som deltagarna kommer att bära med sig genom livet.

Läs en artikel med Lisa Adelsköld, som är verksamhetskoordinator, och Lisa Behrenfeldt, som är aktivitetsansvarig för Äventyrsgruppen.

En artikel på Natursidan om Äventyrsgruppen.

Läs mer om Äventyrsgruppen Flaten https://miljoverkstan.se/aventyrsgruppen 

Läs en artikel med några deltagare i en artikel från CNV från 2020. 


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv