Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Josefin och Sofie jobbar på naturum Hornborgasjön och har båda varit mycket involverade i en satsning på digital naturvägledning under pandemin, som en anpassning till restriktioner. För deras arbete mottog de ett hedersomnämnanden vid Årets naturvägledning 2021.
- Sedan pandemin kom har vi satsat allt mer på digital naturvägledning, berättar Josefin och Sofie. Vi producerar korta filmer om naturen som vi publicerar på sociala medier.
Filmerna har gjort att naturum Hornborgasjön når ut till betydligt fler än vad de gör med deras vanliga guidningar. Vid början av 2021 hade de gjort ett trettiotal filmer om allt från hur man ser skillnad på olika arter av humlor till vad man ska tänka på när man åker långfärdsskridskor.
- Det har både varit fantastiskt kul men har också gjort att vi har breddat vår verksamhet och når fler!
Vilka tips har ni till dem som vill göra något liknande?
- Se till att lägga upp en plan och fundera på vad det är du vill göra. Om du vill satsa på filmer, fundera då på vad det är du vill berätta om och hur du ska göra det. Gör satsningen på filmer till en del av det dagliga arbetet och fokusera på din målgrupp.
Josefin och Sofie berättar att på sociala medier behöver dina filmer ofta vara korta och textade. Men det är förvånansvärt hur mycket du hinner förmedla på en minut om du har tänkt igenom vad du vill förmedla.
- Vi filmar med en systemkamera med en mikrofon som vi kopplar in och klipper och textar sedan filmerna i Adobe premiere pro.
- I våra filmer har vi jobbat med att ha ett tilltal som just ska kännas inspirerande, svarar Josefin och Sofie. Vi vill att kunskapen ska vara lättillgänglig och om vi berättar om örnar berättar vi också om hur det kan kännas att se en örn komma flygande.
De lägger alltid fokus på att berätta hur den som tittar på filmen själv kan göra för att till exempel se en örn. På så sätt hoppas de att de inspirerar andra till att komma ut och njuta av naturen.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv