Sebastian Kirppu

Senast ändrad: 22 januari 2024
Sebastian Kirppu

Sebastian Kirppu är för många en välkänd förkämpe för skogen. Han har blivit nominerad två gånger till Årets naturvägledning för sin inspirerande naturvägledning.

Berätta om ditt arbete med att kommunicera om skogens värden? 

- Jag har under många år hållit på med naturvägledning både på arbetstid och fritid, berättar Sebastian. Jag har arbetat som guide på Fulufjället men även som kursledare om skogens arter och ekologi för anställda på myndigheter och skogsbolag. På min fritid håller jag guidningar och kurser om skogen, dess ekosystem och biologiska mångfald samt föreläsningar om samma ämne för studenter, för privatpersoner och då ofta i den ideella naturvårdens regi så som Naturskyddsföreningen och Skydda Skogen. Det är alltid kul att se hur människor lyser upp när kunskapen fått sjunka in lite om hur underbart komplext ekosystemet är och hur fantastiskt det är att få insikt i denna magiska värld.

Vad har du för tips till dem som vill bli bra på guidning? 

- Mina råd till den som vill hålla på med och lyckas med naturvägledning är att framför allt vara sig själv, vara ärlig och öppen och självklart ha grundkunskaperna som krävs i ämnet man guidar eller föreläser om.

Sebastian berättar att guiden bör se alla i gruppen som man naturvägleder. Ingen får hamna utanför om hen själv inte väljer att vara utanför, alla ska helst känna sig delaktiga och sedda.

- Fastna inte bara i ämnet utan låt personliga anekdoter bli en del av din guidning, bjud på dig själv och dina glädjeämnen men också sorg, när det passar. Känn av gruppen under tiden du guidar och föreläser. Har man en dålig dag, försök att lyft mungiporna det uppskattas av gruppen och gruppen ger dig energi tillbaka.

Hur får du dina guidedeltagare att bli inspirerade?  

- Jag har nog alltid varit någorlunda påläst i ämnet och jag har personligen en enorm passion för skog, biologisk mångfald och ekosystem vilket gör att det troligen lyser igenom när jag naturvägleder. Det smittar troligen av sig på gruppen och alla får ta del av den passionen. Det som trots allt kanske ändå får människor att känna inspiration är att de får ta del av en ny värld. Jag brukar prata om trädens livscykler vilka handlar om 300-1000 år beroende på vilka trädslag man pratar om. Sådana tidsperspektiv får människor att tappa hakan.

Sebastian menar att arters ekologi och lavarnas sexliv är populärt bland de han guidar. Han avslutar med att betona att det gäller att hitta ämnen där människor kan relatera till sina egna liv och få en förståelse för hur vi alla är hänger ihop som delar av det underbara ekosystemet på vår jord.

 

Läs mer här om Sebastian och nomineringen av honom till Årets naturvägledning 2021.

Sebastian nominerades även 2018. Nomineringen hittar du under rubriken "Den bästa guiden. Sebastian Kirppu". 

Läs mer om hur Sebastian för folk att må bra i skogen genom att öka deras engagemang.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv