Hej naturvägledare!

Senast ändrad: 17 januari 2022

Under den här rubriken lyfter vi fram naturvägledare ur vårt nätverk. Personer som inspirerar och exempel på hur man kan arbeta med naturvägledning. Välkommen med tips på vilka vi bör intervjua.

14 personer som jobbar med att sprida vattenmedvetenhet 

Läs om de personerna här.

 

Kaj Johansson

Kaj ville att fler skulle kunna komma ut i naturen och arbetade för att visa var det fanns tillgängliga naturområden. Läs om Kajs arbete här.

Kaj och hunden Jack på sommarvandring

 

Martina Kiibus, Tyresö kommun

Martina arbetar som kommunal naturguide. Hon har byggt upp naturguideverksamheten i kommunen sedan 2010. Läs intervjun med henne.

Guiden Martina Kiibus berättar om allt levande som finns i ett dött träd.

 

Jenny Carlsson 

 

2018 arbetade Jenny på Emåns ekomuseum i Bodafors. Samma år tog hon emot priset för Sveriges mest inspirerande naturvägledning på konferensen Naturvägledning för framtiden. Läs intervjun med henne.

Anna Carleman, naturum Höga Kusten

 Anna Carlemalm

Anna Carleman arbetar på Naturum Höga Kusten. Här berättar hon om vad hon fick ut av att delta på Interpret Europes konferens i Krakow, 6-9 juni 2015. Läs intervjun med Anna Carleman.

Anette Almlöf, Länsstyrelsen i Stockholm

Under Naturens år 2009 placerade Länsstyrelsen ut tio "cacher" (geocaching = en slags skattjakt med GPS) i tio naturreservat i Stockholms län. De ligger i varierande terräng och är därigenom olika svåra att nå. En av de drivande var Anette Almlöf. Läs intervjun med Anette Almlöf.

Thomas Öberg, Natur i Norr

Thomas har en bakgrund som utställningschef på Ajtte fjäll- och samemuseum. Idag jobbar han med det egna företaget Natur i Norr och håller bland annat kurser i hur man skriver naturtexter som "fångar och väcker". Läs intervjun med Thomas Öberg.

Det finns även en intervju med Thomas i skriften Tio tänker om naturvägledning.

Henrik Hallgren, Museipedagog

Henrik är arkeolog, museipedagog och kringresande sagoberättarre. Henrik vill "återföra berättelserna till landskapet. Idag har vi lagt våra berättelser i lådor: i bibliotek, tv-apparater och datorer. Det har lett till att vi fjärmat oss från landskapet…”. Läs intervjun med Henrik Hallgren.

Kim Dulk, Husky Holiday

"Det börjar med tystnaden, de flesta av mina gäster kommer från stora städer i England och Tyskland. När de kommer hit blir de helt ställda - här finns ingen trafik, man kan släppa sina barn lösa utan uppsikt!" Kim arbetar med slädhundsturism i Jämtland. Läs intervjun med Kim Dulk.

Michael Palmgren, Marint kunskapscentrum

Marint kunskapscentrum (tidigare SEA-U) jobbar med att ”bryta ytan”. "Det finns många fördomar om havet. Tång exempelvis är äckligt och farligt och många har hört talas om mördaralger. Vi vill bryta motståndet mot att närma sig havet, öppna ögonen för hur fascinerande det är." Michael Palmgren är pedagogog och verksamhetschef på Marint kunskapscentrum. Läs intervjun med Michael Palmgren.

Stefan von Bothmer, Kosters trädgårdar

 

"Känslan är viktigast. Om jag inte får kontakt med gruppen så har de inget förtroende för mig. En av mina förebilder, Joseph Cornell, har sagt att: People are more interesting than ideas. Att förmedla känsla är nyckeln till framgång – men du måste ha något att komma med också.” säger Stefan. Läs intervjun med Stefan von Bothmer.

Susanne Ekman, Naturskolan

”Naturskolornas viktigaste uppdrag är att skapa en lust och en vana hos varje elev att vara ute och få en känsla för att naturen är viktig.” säger Susanne Ekman från Naturskolan vid Sörmlandskusten. Läs intervjun med Susanne Ekman.

Zahra Bayati, Friluftsfrämjandet

"Tänk dig att du är bortadopterad från Afrika som barn, du har bott i Sverige sedan dess. Nu ska din bror äntligen komma och hälsa på från Afrika, och du vill förstås berätta om allt vackert i Sverige, visa upp det finaste som finns. Utgå ifrån att du har en hedersgäst, inte att du ska lära någon något. Om du har den känslan när du bjuder in till en aktivitet i naturen, då blir det bra", säger Zahra Bayati från Friluftsfrämjandet. Läs intervjun med Zahra Bayati.

Göran Gennvi, Naturakademin

"Så här borde man må när man fattar viktiga beslut!" Orden kom från en känd företagsledare under en fjällvandring med den tonårige Göran Gennvi som färdledare. Göran beslöt sig då för att med naturens hjälp bidra till att världens ledare fattar bättre beslut – något som har format hans yrkesliv. Läs intervjun med Göran Gennvi.

Åsa Wistrand, Örebro naturguider

"Det är viktigt att jobba med naturguidning för att förmedla kärlek till naturen. Utan den går det inte att skapa förståelse för att det är viktigt att skydda naturområden." säger Åsa från Örebro naturguider. Läs intervjun med Åsa Wistrand. 

Intervjuboken "Tio tänker om naturvägledning"

Ladda gärna ner intervjuboken "Tio tänker om naturvägledning" där ytterligare nio personer utvecklar sina tankar om naturvägledningens möjligheter och utmaningar. 


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv