Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Detta är en praktiskt inriktat kurs för den som vill utveckla sin förmåga att skriva faktabaserade texter om natur.
Kurs har SLU Centrum för naturvägledning (CNV) hållit i tillsammans med Thomas Öberg vid sex tillfällen, alla var fulltecknade.
Kursledaren Thomas Öberg från Natur i norr är en erfaren skribent som arbetat med utställningstexter, skyltar, foldrar och inläsning av texter för mobil naturvägledning, bland annat på Ájtte Museum, för länsstyrelsen i Norrbotten och i Tyresta nationalpark. Thomas är också författare till boken Att skriva om natur, utgiven av CNV. Boken ingår i kursavgiften.
Under kursen diskuterar vi hur man skriver texter som fångar den breda målgruppen natur- och kulturintresserad allmänhet. Hur kan man ta ett steg från den traditionella "byråkratprosan" till en mer levande text som berör människor? Vi analyserar stilgrepp, fallgropar och möjligheter i ditt skrivande. En hel del fokus just på skylttexter, eftersom det är en speciell och svår genre, där texterna ska läsas av gående och stående. Skrivövningar med respons från kursledaren ingår, även i form av en text som skrivs efter de erfarenheter man gjort under kursdagarna.
Kursdatum publiceras under Aktuella aktiviteter.
Hör av dig till CNV på cnv@slu.se om du har önskemål om var kursen ska hållas framöver.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen