Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Stephanie är projektledare på Vattenverkstaden i Malmö, där hon varit med och tagit fram pedagogiska metoder och material för att uppleva vatten och dess miljöer, tillsammans med barn och unga med funktionsvariationer. Projektet, som heter Blå lådan, blev en av finalisterna i Årets naturvägledning 2021.
Stephanie förklarar att Vattenverkstadens idé är att genom pedagogik, kultur, upplevelse och hälsa öka förståelsen, kunskapen och ansvarstagandet kring vatten, natur, miljö och hållbar utveckling.
- Vårt främsta syfte är att omvandla kunskap från experter till deltagare genom olika former av upplevelser och vi vill att ALLA ska få ta del av våra upplevelser. Vår ledstjärna är att alla ska kunna delta utifrån sina förmågor och förutsättningar.
Hon berättar att de i arvsfondsprojektet Blå lådan, tillsammans med barn och unga med funktionsvariationer, utvecklade olika pedagogiska metoder och material för att uppleva vatten och dess miljöer. Resultatet formade en palett av verktyg, material och metoder som till viss del presenteras på www.blaladan.se och som de hoppas kan inspirera andra att ta sig ut och utforska naturen.
- Med vår erfarenhet hjälper vi gärna andra verksamheter att öka tillgängligheten och konceptet Blå lådan kan paketeras på olika sätt utifrån, plats, målgrupp, budget och behov.
- Vårt bästa tips är att ha med målgruppen i hela processen om möjligt, svarar Stephanie. Att låta utövarna vara med och utveckla det som ska göras eller upplevas. Delaktighet är absolut nyckeln till framgång.
Hon förklarar att det också är viktigt att inte vara rädd. Våga prova, testa, misslyckas och utvecklas. Ingenting är omöjligt tills motsatsen bevisas.
- Försök involvera alla sinnen i era upplevelser och låt upplevelsen i sig ha ett egenvärde. Kunskap är viktigt, men ibland är möjligheten att uppleva och upplevelsen i sig än viktigare.
Stephanie betonar att man bör tänka utanför ramarna: våga använda annorlunda metoder och verktyg och inte glömma lustfylldheten!
- Det ska vara kul och spännande. Först då väcks nyfikenheten och deltagaren kan lättare ta till sig upplevelsen eller kunskapen.
- Utöver utomhuspedagogiska metoder använder vi ofta olika estetiska verktyg för att lära om eller uppleva naturen, berättar Stephanie. Det en gör med kroppen, stannar kvar i knoppen! Ett exempel är vårt pedagogiska koncept ”Räkan Rut” vi genom drama, rörelse, musik och skapande lär oss mer om havets invånare.
Stephanie berättar att Vattenverkstaden alltid försöker involvera alla sinnen i sina upplevelser. Med erfarenhet av Blå lådan utbildar de personer med intellektuella funktionsvariationer till natur- och kulturvägledare i arvsfondsprojektet ”Sinnesbad i natur och kulturmiljöer". Utifrån deltagarnas specifika intresse, förmåga och talang kommer de personerna att vägleda andra i utvalda natur- och kulturområden i Skåne (till att börja med).
- Genom att utforma sinnliga och upplevelsebaserade turer ledda av våra deltagare vill vi öka den kognitiva tillgängligheten i utvalda områdena, men också inkludera och synliggöra målgruppen i det offentliga rummet.
Läs här om nomineringen av Blå lådan till Årets naturvägledning 2021.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv