Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Det är juryn som avgör vilka av de nominerade som får utmärkelsen Årets naturvägledning. Juryn består av sju personer och de är utvalda för sina breda kompetens och långa erfarenhet inom naturvägledning. Läs om dem på denna sida.
Adil är naturvägledare på olika språk vid Örebro naturskola och har erfarenhet av att arbeta med barn i olika åldrar, familjer och studenter i kommunens natur- och kulturreservat. Han utbildar även nya naturguider i Örebro län. Sedan 2015 har han lärt sig om svensk natur och hur viktig naturen är i det svenska samhället.
Anna tycker det är fascinerande att se hur naturen kan fånga människors nyfikenhet, intresse och engagemang. Hon har som Naturskoleföreningens ordförande förmånen att ta del av många sätt att arbeta med naturvägledning för både barn och vuxna, något vi måste fortsätta med för att skapa ett hållbart samhälle, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
Journalist med 30 års erfarenhet som miljö- och naturreporter och programledare, bland annat för Mitt i Naturen. Numera chefredaktör för WWF Sveriges tidning, WWF Magasin. Hängiven fjällvandrare med starkt engagemang för både de storslagna nationalparkerna och den stadsnära naturen. Leder naturresor till nationalparker runt om i världen när det inte är pandemi.
Jenny har jobbat som naturvägledare i snart fem år vid olika naturum, startat upp och drivit en naturskola i Bodafors, och jobbat som föreståndare vid naturum Laponia och naturum Tåkern (nuvarande).
Från Scouting och Argaladei ("friluftsliv en livsstil”) via friluftslärare på folkhögskola och forskare om naturturism, friluftsliv, miljöengagemang och reservat så har naturkontaktens betydelse varit Klas röda tråd. Se t.ex. "Friluftslivets pedagogik..." (5e upplaga 2018). Idag professor emeritus i kulturgeografi och åretrunt boende i Östergötlands skärgård.
Simon arbetar som guide och erbjuder minnesvärda naturupplevelser i Bergslagen med omnejd. Är uppvuxen i en familj där ekoturism har varit en huvudinkomst och har en akademisk bakgrund inom ämnet naturguidning. Han är instruktör och utbildar blivande samt befintliga naturguider inom ämnen som guideteknik och säkerhet. Simon är även involverad som examinator i den nationella certifieringen för naturguider, Certifierad Naturguide.
Yusra kommer ursprungligen från Bagdad och har under åren engagerat sig i att använda den svenska naturen som arena för integration. Hon har varit en vägvisare för nya svenskar och fått dem att upptäcka de värden som naturen kan ge i form av ökad livskvalitet. Vägen ut i naturen har också bidragit till en ökad miljömedvetenhet.
Eva Sandberg är föreståndare för SLU Centrum för naturvägledning. Hon är intresserad av all kommunikation som leder till att människor utvecklar sin kunskap om och känsla för natur – särskilt viktig är relationen till vardagsnaturen. Eva är biogeovetare och har tidigare jobbat med naturkommunikation för Naturskyddsföreningen, Länsstyrelsen i Stockholms län, med miljöundervisning på Skansen, samt som naturguide i Europa.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv