Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Vättestigen blev 2021 en av tio finalister i utmärkelsen Årets naturvägledning.
Vättestigen är en sagostig i naturreservatet Norra Lingenäset i Skåne och handlar om vätten som tappat bort sin favoritblomma. Stigen använder berättelsens kraft för att inspirera till utomhusaktivitet och upptäckarglädje och öka den biologiska läskunnigheten, det vill säga förmågan att känna igen och prata om den natur och de arter vi möter i vardagen. Berättelsen handlar om vätten som letar efter sin älsklingsblomma – vätterosen. Besökarna får följa med och längs stigen möter de växer och djur och får en inblick i ekologiska samband.
Sagan berättas på fem stationer med fantasifulla skyltar och ekskulpturer längs en 600 meter rullvänlig stig genom lövskogen full av vårblommor. Berättelsen finns inläst och nås via QR-koder på skyltarna.
Vättestigen vänder sig i första hand till barn mellan fyra och tio år. I närheten finns ett stort bostadsområde med skolor och förskolor. Pedagoger och familjer har hört av sig med hejarop. Barnens intresse fångas genom historien om vätten. Nyfikenheten tar dem längs stigen där de möter djur och växter. Samtidigt lär de sig om vårblommor, djurs och växters anpassningar till miljön och hur de är beroende av varandra. Sagan bjuder in till reflektion att alla organismer är viktiga och en del av naturen – vi också! Genom att ge möjlighet för barn att uppleva sagan med flera sinnen ögon, öron och känsel når vi djupare med kunskap om och känsla för naturen.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv