Shinrin-yoku – skogsbad på japanska

Senast ändrad: 26 april 2024

Forskning om naturens välgörande inverkan på vår hälsa bedrivs på många platser i världen. I Japan har man dessutom lyckats förmedla kunskapen om framförallt skogens fysiskt och psykiskt hälsobringande effekter till en bred allmänhet. Där har guidade promenader i lugnt tempo, där man tar in skogen med alla sinnen fått ett namn, shinrin-yoku ("skogsbad").

Detta är en artikel från Naturvägledaren 2015.1.

Syftet med shinrin-yoku, som är en form av skogsterapi, är att minska stress och uppmuntra människor till en hälsosam livsstil. Termen shinrin-yoku introducerades 1982 av den japanska skogsstyrelsen. Idag finns ett femtiotal skogsterapiområden i Japan, vilka är utformade för shinrin-yoku. De besöks av sammanlagt 2,5 - 5 miljoner människor varje år. Målet är att det inom tio år ska finnas hundra sådana skogar.  

Man forskar även på skogsvistelsernas hälsoeffekter. Professor Yoshifumi Miyazaki vid Chiba University och Quing Li från Nippon Medical School leder undersökningarna, som har visat att skogsbad leder till lägre kortisolnivåer, lägre blodtryck och fler vita blodkroppar. Stressen minskar, immunförsvaret förbättras och det finns även indikationer på att risken för cancer minskar.

Att naturen ger avslappning och förbättrad hälsa beror enligt forskarna på att vi människor under merparten av vår evolutionära historia levt i naturen. Guidade övningar för att se, känna, lukta, höra och smaka, hjälper deltagarna i skogsbaden att slappna av och ta in naturen med alla sinnen. I Sverige skulle dessa förmodligen kallas mindfulnessövningar. De eteriska oljor som många träd avger sägs ha hälsofrämjande effekt på immunförsvaret och detta anses vara en viktig komponent för varför vistelse i just skogen ska vara bra för hälsan. Shinrin-yoku finns nu även i Korea. I USA lär sig den som utbildar sig till certifierad skogsterapiguide att guida shinrin-yokuinspirerade skogspromenader. 

På SLU i Umeå har forskare undersökt om regelbundna skogsvistelser kan hjälpa patienter med utmattningssyndrom. Man har också tittat vilken sorts skog deltagarna tycker bäst om att vara i och om det spelar någon roll för rehabiliteringen. 


Foto: Barbara Ham.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv