Grottguidning i Kilsbergen

Senast ändrad: 14 augusti 2017

Grottor lockar vår nyfikenhet och är en del av vårt dramatiska landskap.

I Skärmarbodabergen finns det gott om blockgrottor: 260 stycken som var och en rymmer fem personer. Visningar och vandringar ordnas bland annat av STF:s Närkekrets och av den lokala naturvårdsfonden i Örebro län, Hopajola. Det brukar komma många besökare på guidningarna. Man lockar med att besökare ska få ta del av dramatiken i landskapet, som grottor och hängande stenar. Kilsbergsfrämjandet har satt upp informationsskyltar. Besökare tipsar sedan vänner om området. Platsen lockar. Carl Anders Lindstén har länge arbetat med att lyfta fram de geologiska värdena i Skärmarbodabergen.

Foto: Carl Anders Lindstén

Intervju med Carl Anders Lindstén:


Varför ska man intressera folk för grottor?

- Människor är intresserade av två motsatser: utsikter och grottor. Varför det? Kanske för att man på båda ställen upplever att man är närmre gudarna. Många tycker att geologiska företeelse är intressanta: förkastningsbranter, slukhål, vulkaner, kratrar. Det är mycket fokus på biologisk mångfald nu, inte så mycket på andra naturvärden. Jag tycker att man oftare borde sätta upp skyltar som till exempel visar på geologiskt intressanta områden.

Hur får man människor intresserade?
- Dramatiken i landskapet lockar. Hängande stenar som skapar naturliga broar... Är man något intresserade av geologi och bergrund så är grottor en intressant del av det. Barn i naturen ska in i grottor. Varför tycker barn och ungdomar att områden med grottor är så intressanta?

Har ni sett några synergieffekter sedan ni började guida?
- Grottorna har en stark attraktionskraft. Inget naturområde har dragit till så mycket folk. Folk tipsar andra. Folkhälsoaspekten är viktig eftersom man får mycket motion. Man behöver ta tillfället i akt och förklara hur grottorna har kommit till. Det blir en lektion i landskapets utveckling.

Vad är utmärkande för just Kilsbregens grottor?
- Bildningarna har uppkommit i samband med Yoldiahavet gick ända upp till Kilsbergets kant. Vågorna slog mot berget och spolade rent under stora block och i sprickor och skapade blockgrottor. Intressant här är den stora ansamlingen av grottor. Vi har valt att koncentrera oss på de stora grottorna.

Läs mer om området på www.carlandersl.se där man även kan beställa boken "Skärmarbodabergens hemlighet" och hitta grottornas GPS-punkter.  

 


Kontaktinformation