Bokspecial: I Elin Wägners fotspår

Senast ändrad: 13 juni 2024
Framsida på bok om Elin Wägner

Naturvägledaren Josefine Gustafsson har rest i Elin Wägners fotspår och skrivit boken ”De små landen” om landskapets förändring. Detta morgonwebbinarium inleds med att Josefine berättar om boken och hur Elin Wägners författarskap kan inspirera naturvägledare. Sedan diskuterar vi tillsammans. Välkommen!

Tid: torsdag 3 okt kl 8.15 - 9.30

Josefine kommer att berätta om sin bok utifrån sin yrkesroll som naturvägledare. Om att följa i spåren av en tänkare och författare som vandrat och reflekterat över ett landskap i förändring – och att i sin tur dela med sig av sina reflektioner om platsernas förändring till andra. Men också generellt om att ta hjälp av författare, dikter och utdrag ur böcker i naturvägledning. Dessutom om rösträttskvinnan, fredsaktivisten och miljökämpen Elin Wägner som liksom många naturvägledare idag försökte förändra världen.

I boken De små landen beger oss till Småland där Josefine gjort en nutida resa till platser som Elin Wägner beskriver i slutet av 1930-talet i boken Tusen år i Småland. 

Vi skickar ett utdrag ur Josefines bok och Elin Wägners text Molnfödelse (sista kapitlet i hennes bok Väckarklocka från 1941) till alla som anmäler sig. Du är mycket välkommen till gökottan oavsett om du läst eller bara är nyfiken på att höra Josefine berätta om boken.

De små landen finns att beställa från Votum förlag från den 18 juni. 

Gökotta bokspecial - kom gärna med förslag

Detta morgonwebbinarium tar sin utgångspunkt i en bok och en författare, som grund till en gemensam diskussion. Vi på CNV tror att det kan vara ett bra upplägg att utveckla, kanske till en återkommande bokcirkel med litteratur med koppling till naturvägledning. Vi testar med denna gökotta bokspecial först. Kom gärna med förslag om texter och böcker som kan passa framöver. Mejla till cnv@slu.se.

Anmälan till gökottan 3 oktober

De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera din anmälan eller ditt besök. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter.

Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv