Digital skylt lotsar besökare i fornborgen

Senast ändrad: 03 maj 2021

Att kunna erbjuda högteknologiskt och kontinuerligt uppdaterad information i avlägsna miljöer börjar bli en verklighet. Det visar en installation på östra Öland där Riksutställningar provar den nyaste tekniken – så kallad e-papper – inom digital skyltning.

Till projektet "Det digitala Sandby borg", en fornborg och pågående arkeologiskt grävprojekt, var utmaningen att bygga en utställningsinstallation utan att förstöra atmosfären kring det 1 500 år gamla kulturarvet. Samtidigt ville man erbjuda 2000-talets informationsteknik som kan uppdateras i ett område som saknar ström och är utsatt för väder och vind, säger Oscar Engberg, medietekniker på Riksutställningar.

Sandby borg ligger på östra Öland precis vid havet. Foto: Oscar EngbergLösningen blev en paviljong som kan ge associationer till en fiskebod, i cortén-plåt och järnvitriolbehandlad furu. Cortén-plåten oxiderar och får ett skyddande och patinerande lager och furupanelen grånar med tiden vilket ger färger som är tänkta att fungera i den omgivande miljön. I paviljongen kan besökare sedan sommaren 2016 ta del av såväl tryckt material som information på e-pappersskylten. Skillnaden är att e-pappersskylten uppdateras via 4G-nätverk allteftersom nya fynd och tolkningar görs.

– Tryckt material kan bara ge allmän information som inte behöver ändras, säger Oscar Engberg. E-pappersskyltar uppdateras via nätverk, t ex wifi eller 4G, oavsett var administratören befinner sig.

E-papper är ett energisnålt medium som använder sig av samma teknik man kan se i digitala läsplattor för e-böcker. Till skillnad från LCD-skärmarna i våra datorer, paddor och telefoner, har e-pappersskyltar ingen inbyggd belysning, vilket gör att de är väldigt läsbara inomhus och utomhus och drar nästan ingen ström. För att läsa e-bläcksskärmar i mörker krävs belysning framifrån.En bild på en informationsskylt vid Stenehed har ändrats för att illustrera hur en e-pappersskylt skulle kunna se ut. Foto: Västgöten / CC BY SA, via Wikimedia Commons, Montage: Staffan Cederborg

– Man kan låta den här e-pappersskylten vara igång under lång tid. Den förbrukar energi endast när den uppdateras och intervallen för hur ofta skärmen ska söka efter uppdatering kan ställas in efter behov och strömtillgång, säger Oscar Engberg.

Skärmen har inget eget batteri och måste kopplas till extern strömförsörjning. Vid Sandby borg är routern och skärmen kopplade till batterier som laddas av två solpaneler. Den mesta av tekniken är gömd i paviljongens väggar.

Förutom att den är energisnål är det en teknik som fungerar inomhus och utomhus, förutsatt den är skyddad från väder och vind. I paviljongen är e-pappersskylten placerad i en tät låda som håller ute regn och fukt och just den modellen ska klara av temperaturer mellan 0 till +50 grader.

Än så länge är e-papper bäst lämpad för text och grafiska element.
– Tekniken är allra bäst när den är svart-vit, säger Oscar Engberg. Kontrasten blir inte lika hög som en traditionell bildskärm eller papper. I dagsläget kan e-bläckdisplayerna återge max 16 nivåer av gråskala och 4 096 färger, medan LCD- skärmar klarar miljontals.

En nackdel med tekniken är att den är fortfarande under utveckling och ganska dyr. Men kostnaden beräknas sjunka framöver i takt med att utvecklingen går framåt, säger Oscar Engberg.

Det går heller inte att visa videofilm på e-pappersskyltar. Men tillgång till det kostnadsfria "sandbyborg" nätverket vid paviljongen gör det möjligt för upp till 40 besökare att koppla upp sig till den lokala webbplatsen med sina egna smarta telefoner. Där får man tillgång till ytterligare information, inklusive bilder och filmer.

Idag används e-pappersskyltar bland annat för att visa busstidtabeller vid hållplatser i London och som prismärkning på varuhushyllor. Med paviljongen vid Sandby borg har e-papper tagit klivet in i Sveriges museivärld. Kanske är det dags att prova ute i naturen?


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv