Kommunsatsning på naturguidningar prisas

Senast ändrad: 05 december 2023
En guidning med Martina Kiibus

Det märks att det är en uppskattad naturguide som får 2023 års utmärkelse för naturvägledning om biologisk mångfald med guide. Martina Kiibus, som byggt upp Tyresö kommuns naturguidningar, får lovord i nomineringarna som ”inspiratör av stora mått” med ”alldeles unik förmåga att väcka nyfikenhet och öppna upp ens ’gröna ögon’ inför naturens myller av biologisk mångfald”. Själv önskar hon att fler kommuner ska se värdet av naturguidningar.

Martina Kiibus naturguidningar erhöll utmärkelsen Årets naturvägledning 2023 i kategorin Naturvägledning om biologisk mångfald med guide. Juryns motivering:

Martina KiibusMed stort engagemang har Martina Kiibus i sin roll som naturguide i Tyresö kommun visat vägen in i naturen sedan 2010. Genom dialog med deltagarna anpassar hon guidningar för de grupper hon möter. Hon kopplar den direkta naturupplevelsen året om till de stora frågorna om klimat och biologisk mångfald och inspirerar till lokalt engagemang. Med utmärkelsen vill vi också ge en eloge till Tyresö kommun som med lång kontinuitet satsar på naturskola och naturguidningar för sina invånare.

Martina skulle vilja se liknande satsningar i fler kommuner.

– Jag skulle vilja att alla kommuner inspireras, för jag tycker att det är så otroligt bra att en kommun satsar på naturguidningar. Jag tänker att det är ett ganska enkelt och billigt sätt att jobba för flera av de globala målen, som målen som rör social hälsa och klimat och biologisk mångfald. För jag tror verkligen inte att vi kommer kunna hejda klimatkrisen och förlusten av vår biologiska mångfald om vi inte jobbar tillsammans. Vi måste tillsammans förstå och agera. Och då blir det också mycket roligare på vägen.

En bit på den vägen har man kommit i Tyresö kommun. Där erbjuds gratis naturguidningar året om för alla som vill vara med. Och utöver fina naturupplevelser ser som sagt Martina Kiibus guidningarna som ett sätt att gemensamt möta utmaningarna med förlust av biologisk mångfald och klimatförändringarna. Efter mer än tjugo år som naturguide är hennes fasta övertygelse att man inte behöver flyga tvärs över jordklotet för häftiga naturupplevelser. Närmiljön kan ge minst lika fina erfarenheter för den som är öppen för det. Och känner du dig trygg och sedd ökar sannolikheten för att du kan och vill ta in naturen omkring dig.

En guidning med Martina Kiibus

Martina är mån om att det blir en inkluderande stämning på guidningarna. Foto: Marie Åkesdotter

År 2010 började hon bygga upp Tyresö kommuns naturguidningar som vänder sig till alla som vill hänga med. Martina håller drygt 40 guidningar per år för allmänheten och dessutom håller hon guidningar i samarbete med organisationer för personer med funktionsvariationer och med grupper från Svenska för invandrare. Vandringarna sker året om, i olika naturtyper och med olika grad av fysisk tillgänglighet.

– Jag har minst en guidning per månad som är lättvandrad. Av de här lättvandrade så har jag dessutom sex guidningar per år som är anpassade för rullstolar, rullatorer och barnvagnar, säger Martina. Hon vill sänka trösklarna för att nå olika målgrupper, oavsett storlek på plånbok eller andra hinder – det ska finnas något för alla.

– För att det ska vara lätt att ta sig till och från samlingsplatserna utgår guidningarna också alltid från en busshållplats och busstid. Det ska vara lätt att ta sig ut i naturen!

Martina är auktoriserad naturguide men även utbildad biolog som har arbetat med forskning. På sitt cv har hon dessutom 15 år som folkhögskollärare. Allt kommer väl till pass när hon vill förmedla kunskap och väcka engagemang. Men hon poängterar också att guidningen uppstår i mötet med deltagarna.

– Naturguidningen föds i mötet mellan mig, deltagarna och naturen. Alla tre behövs för att det ska bli bra. Jag kan inte stå och hålla show själv.

Men visar, det gör hon. Och berättar. Om kultur och natur, små detaljer och stora drag. För henne är begreppet biologisk mångfald självklart: när hon hör det ser hon framför sig gammelskog och myllret av arter. Men för många är det något okänt och abstrakt, och lösningen menar Martina är att ta med sig människor ut i skogen – rätt ut i mångfalden.

– Då står man där, och det blir så uppenbart att allt det här är levande ekosystem, det är det här som är mångfalden. Det är det här som är livet. Och så ligger döda träd där som är fulla av liv, som fortsätter leva fast de har dött. Det är något hoppfullt i det.

En bra guidning ger plats även för lite mer svårsmälta fakta, menar Martina som inte väjer för det obekväma. Men hon vill utgå från en varm och vänlig plattform. Hon lär sig namnen på alla deltagare och vill att de ska känna sig delaktiga.

– Jag är väldigt mån om att det ska vara en inkluderande stämning där man känner sig trygg och att vi har kul tillsammans med mycket skratt. I ett sammanhang när man känner sig socialt trygg i en vacker omgivning är min erfarenhet att det är så mycket lättare att ta till sig de här lite tuffare frågorna som jag ju också vill förmedla.

Tuffare som i klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. För det lokala kan kopplas till det globala, och naturguidningarna bidrar till att Tyresö kommun kan nå flera av de globala målen, anser Martina. Både de som handlar om att bekämpa klimatförändringar och hejda förlusten av biologisk mångfald och målet om att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.

– Jag tycker att det är min skyldighet, när jag har den här plattformen, att använda den till att verkligen få människor att förstå hur livsnödvändigt det är med biologisk mångfald och levande ekosystem. Men också att vi inte kan ta mångfalden för given.

image0_638303117823283077.jpeg

Martina Kiibus. Foto: Carl-Olof Strand

Det tar tid att bygga upp en sådan här verksamhet, menar Martina, men den har gett ringar på vattnet: i en workshop med medborgarna förra året kring vad som uppskattas med Tyresö nämndes särskilt naturguidningarna. Och hon ser flera effekter av sitt arbete: inte bara kommer många deltagare tillbaka flera gånger – vilket är en fördel, menar hon, eftersom man ibland kan behöva smälta och återvända till information – många blir vänner och går på egna promenader i naturen, de deltar i debatten på sociala medier eller skriver insändare i lokaltidningen och hänvisar till vad de lärt sig på guidningarna. Kanske avstår från den där flygresan.

Och även den som bott i Tyresö i hela sitt liv kan upptäcka okända smultronställen och få nya perspektiv på sin hemtrakt. Martina berättar om mannen i 70-årsåldern som följde med på hennes guidning för första gången:

– Jag visste precis ingenting av det här du har sagt till mig. Ingenting visste jag innan, tänk vad jag får lära mig! sa han. Bara det är ju stort, tycker jag.

– Det är lite övning i ödmjukhet också på något sätt att kunna förundras och fascineras över hur fantastisk naturen är.

Ödmjuk känner hon sig också inför utmärkelsen, men samtidigt glad och stolt.

– Bara att komma till final var superstort, men när CNV ringde blev jag verkligen jätteglad. Det känns jättestort. Och även om jag tillhör en kommun, så är det ändå mycket ett enpersonsjobb, och då är det också så fint att få bekräftelse på att man gör bra saker.

Här är Tyresö kommuns webbsida med Martinas naturguidningar.

I media om utmärkelsen: Mitt i Tyresö och Tyresöradion.

Läs mer om Årets naturvägledning 2023 här.

Texten är skriven av Catrin Hellmark.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv