Nytänkande aktivitetspark om insekter

Senast ändrad: 02 februari 2024
Barn leker fjäril på Insektsstigen

Årets Naturvägledning 2023 för självguidande naturvägledning om biologisk mångfald uppmärksammar alla de små liv som är så viktiga för vår planet men ofta hamnar utanför rampljuset för att de stora djuren stjäl showen.

Insektslandets insektsstig erhöll Årets naturvägledning 2023 i kategorin Självguidande naturvägledning om biologisk mångfald. Juryns motivering:

Naturvägledning lyfter ofta stora frågor och sammanhang med utgångspunkt från arter och detaljer i natur. Insektsstigen leker med skalorna, gör det lilla stort och skapar upplevelser av hur det ur myrans perspektiv är att bära ett barr till stacken, att som humla kånka på en pollenboll eller hur de känns att sväva fram som en trollslända. Stigen är ett nytänkande, ambitiöst och inspirerande exempel på naturvägledning för barn och familjer. Genom en konstnärlig och lekfull upptäcktsfärd till insekternas värld förnyar Insektsstigen formatet för pedagogik om biologisk mångfald.

– Det är så klart ett kvitto på att vi gör något bra och att vi kan vara stolta över Insektsstigen.

Det säger Marita Grufvik som är projektledare och skogsscenograf på föreningen Insektslandet i Sandviken som får utmärkelsen för sin aktivitetspark Insektsstigen. Här får barn lära sig om bin, myror, fjärilar och andra insekter via lek och dramapedagogik.

Insektslandet

Linnea Rollgard, Marita Grufvik och Elin Johansson från Insektslandet mottog utmärkelsen på Mångfaldskonferensen.

– Det är mycket på gång med upplevelseaktiviteter, men just kring insekter finns det oftast inte lika mycket som går på djupet som för andra djur. På djurpark kanske man kan prova vingarna på en örn för att det är så stort, men såna saker finns oftast inte för just insekter. Det är otroligt viktigt att uppmärksamma dem eftersom de är väldigt osynliga, säger Marita.

Dessutom har många – åtminstone vuxna – grundinställningen att insekter mest är jobbiga.

– Det är många som tycker ”usch, nu kommer getingen och stör” eller vad det nu kan vara för något kryp.

Barn å andra sidan kan tycka att de är spännande.

– Det finns ett naturligt intresse för insekter bland barn i förskoleåldern, säger Marita.

Suger nektar från pollenblommor.JPG

På stigen får man suga nektar från pollenblommor. Foto: Insektslandet.

Och vem vill inte leka humla som kånkar pollenbollar, eller låtsas vara en myra som stretar med barr? Eller kanske ha vingar och flyga som en trollslända med hjälp av linbana? I aktivitetsparken Insektsstigen i Årsunda, Sandviken, får barnen se, undersöka och prova insekternas värld, leka fram kunskap tillsammans med pedagoger och bygga insektshotell.

Det är föreningen Insektslandet som har byggt upp parken, och allt startade år 2018 med barn och bin.

– Vi var några stycken som hade barn i skolan och förskolan, och vi höll på med biodling och märkte att barnen och deras kompisar var väldigt intresserade och ville titta på odlingen.

Samtidigt var de vuxna väl medvetna om den ökande bidöden och vad den för med sig.

– Så vi började fundera på hur vi skulle kunna lära barn om insekter och pollinerare och förbättra miljön för insekterna i närområdet.

Resultatet blev en förening, och medlemmarna började spåna idéer. Marita hade arbetat med teater och rekvisita och flera av de andra hade pedagogisk bakgrund. De pratade med barnen om hur de skulle vilja lära sig om insekter.

Barn testar pollinering

Pollinering på Insektsstigen. Foto: Insektslandet

– Vi kom fram till att det vore jätteroligt att göra en plats där barn kunde leka att de var insekter, för att skapa någon form av positiv upplevelse och jobba med att kanske få bort lite rädsla och förstå att insekter är viktiga och roliga och spännande.

Styrelsen formulerade en projektidé som fick stöd från Leader Gästrikebygden och Europeiska landsbygdsfonden. Sedan började arbetet med att anlägga Insektsstigen.

– Vi kallar det för stig men det är lite mer som ett skogsområde med lekplatser, olika stationer, säger Marita.

– Det är utformat så att man ska kunna ta sig fram även med barnvagn och rullstol. Vi har haft barn med funktionsnedsättningar som har varit här och provat aktiviteterna, och vi har sett till att alla ska kunna göra så mycket som möjligt.

5.Äggmysterium.JPG

Äggmysterium. Foto: Insektslandet.

Varje station har en insekt i centrum och har en uppförstorad miljö för barnen att utforska: krypa in i myrstacken, leka humlor som flyttar pollenbollar eller gunga i en fjärilspuppa. Allt varvas med växtlighet och boplatser med död ved och myrstackar, det finns en bikupa att titta på och honung att smaka. Och så klart pedagoger på plats som kan förklara och arbeta med dramalekar.

– Man kan berätta massor för barn, men det är mycket som passerar. Men får man prova med kroppen och leka så blir det jätteroligt, säger Marita. Därför är det också mycket dramalekar med barngrupperna.

– Och så har vi börjat jobba med en form av interaktiv teater på själva Insektsstigen. I somras hade vi en föreställning om skogen och om gifter i trädgården där en elak trädgårdsmästare förgiftade jordgubbarna så att det aldrig kom några bin och pollinerade dem. Då får barnen vara med och vara bin och liksom flyga runt där tillsammans med våra skådespelare och lära sig och leka samtidigt, så att det blir också en form av pedagogisk teater. Det har vi gjort bara under senaste året men nu håller vi också på att jobba med en föreställning som vi ska åka runt med i skolor i vår.

För under vinterhalvåret är parken stängd, men då åker Insektslandets pedagoger i stället ut till förskolor och skolor. De riktar sig främst till barngrupper i åldern 4–10 år, men välkomnar förstås alla till Insektsstigen när det är säsong. Barn som har varit där med sin klass kommer ofta tillbaka med släkt och vänner och då är det de som visar runt bland allt som går att se och göra. Mest populärt är nog att åka linbana med vingar och låtsas vara trollslända. Och då känner åldern inga gränser, säger Marita.

– Jag tror att den äldsta som brukar åka varje sommar är 85. ”Nu är det dags igen!” säger han och far iväg.

Stennyckelpigor

Stennyckelpigor. Foto: Insektslandet.

Eftersom många besökare återvänder försöker föreningen också ha någon eller några nya saker till varje sommar.

– I år hade vi ett akvarium bredvid vår damm där vi hade olika insekter som lever i vatten, och det var ju väldigt populärt. Man märker att de kompletterar varandra, leken och att studera, och föder intresset för varandra. ”Ah, nu har jag tittat på en fjäril, nu vill jag leka fjäril” eller tvärtom, säger Marita.

Från att den första idén till en ideell förening kom surrande så har verksamheten vuxit fort och man är inne på fjärde året med anställda.

– När vi hade börjat anlägga själva Insektsstigen sökte vi projektpengar från Allmänna arvsfonden för att få träffa just barngrupper under hela läsåret, och det har vi gjort i tre år. Nu har vi ett nytt projekt med liknande verksamhet, men med lite mer inslag av teater. Sedan kommer vi också att träffa barn som bor längre från vår kommun, Sandviken. Vi har främst träffat barn härifrån tidigare, säger Marita.

Hennes egen insektsfavorit då? Trollslända? Spindel? Nix.

– Humlebaggen tycker jag är helt fantastisk! Det är en liten skalbagge, som liksom har lite humlemönster, lite gul- och brunfläckig på ryggen. Jag blir alltid glad när jag ser en sån!

Om utmärkelsen i andra kanaler:

Läs mer om Årets naturvägledning 2023 här.

Texten är skriven av Catrin Hellmark.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv