Insektsstigen

Senast ändrad: 14 november 2023
Barn leker fjäril på Insektsstigen

Vem vill inte leka humla som kånkar pollenbollar, eller låtsas vara en myra som stretar med barr? Eller kanske ha vingar och flyga som en trollslända med hjälp av linbana? I aktivitetsparken Insektsstigen i Årsunda får barn se, undersöka och prova insekternas värld, leka fram kunskap tillsammans med pedagoger och bygga insektshotell.

– Det finns ett naturligt intresse för insekter bland barn i förskoleåldern, säger Marita Grufvik som är projektledare och skogsscenograf på föreningen Insektslandet. Det är den som byggt upp parken Insektsstigen, och allt startade år 2018 med barn och bin.

Marita Gufvik– Vi var några stycken som hade barn i skolan och förskolan, och så höll vi på med biodling och märkte att barnen och deras kompisar var väldigt intresserade och ville titta på odlingen.

Samtidigt var de vuxna väl medvetna om den ökande bidöden och vad den för med sig.

– Så vi började fundera på hur vi skulle kunna lära barn om insekter och pollinerare och hur vi skulle kunna förbättra miljön för insekterna i närområdet.

Resultatet blev en förening, och medlemmarna började spåna idéer. Marita hade arbetat med teater och rekvisita och flera av de andra hade pedagogisk bakgrund. De pratade med barnen om hur de skulle vilja lära sig om insekter.

– Vi kom fram till att det vore jätteroligt att göra en plats där barn kunde leka att de var insekter, för att skapa någon form av positiv upplevelse och jobba med att kanske få bort lite rädsla och förstå att insekter är viktiga och roliga och spännande. Styrelsen formulerade en projektidé som fick stöd från Leader Gästrikebygden och europeiska landsbygdsfonden. Sedan började arbetet med att anlägga Insektsstigen.

Barn testar pollinering

– Man kan berätta massor för barn, men det är mycket som passerar. Men får man prova med kroppen och leka så blir det jätteroligt, säger Marita.

– Vi kallar det för stig men det är lite mer som ett skogsområde med lekplatser, olika stationer, säger Marita.

Varje station har en insekt i centrum och har en uppförstorad miljö för barnen att utforska: krypa in i myrstacken, leka humlor som flyttar pollenbollar eller gunga i en fjärilspuppa. Allt varvas med växtlighet och boplatser med död ved och myrstackar, det finns en bikupa att titta på och honung att smaka. Och så klart pedagoger på plats som kan förklara och arbeta med dramalekar.

5.Äggmysterium.JPG

Under vinterhalvåret är parken stängd men då åker Insektslandets pedagoger i stället ut till förskolor och skolor. De riktar sig främst till barngrupper i åldern 4–10 år, men välkomnar förstås alla till Insektsstigen när det är säsong, och barn som varit där med sin klass kommer ofta tillbaka med släkt och vänner och då är det de som visar runt bland allt som går att se och göra. Mest populärt är nog att åka linbana med vingar och låtsas vara trollslända. Och då känner åldern inga gränser, säger Marita.

– Jag tror att den äldsta som brukar åka varje sommar är 85. ”Nu är det dags igen!” säger han och far iväg. 

 

Insektsstigen är en av tre finalister i Årets naturvägledning 2023 i kategorin Naturvägledning om biologisk mångfald. Läs mer om Årets naturvägledning 2023 och om de andra finalisterna här.

 

Stennyckelpigor

Samtliga bilder på denna sida är från Insektslandet.

Texten är skriven av Catrin Hellmark.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv