Juryn för Årets naturvägledning 2023

Senast ändrad: 08 februari 2024

Juryn avgjorde vilka av de nominerade som skulle få utmärkelsen Årets naturvägledning. Juryn bestod av sju personer och de valdes för sina breda kompetens och långa erfarenhet inom naturvägledning. Läs om dem på denna sida.

Bo Landin

Bo Landin

Bo Landin är biolog/geovetare och har ägnat ett liv åt naturvägledning genom insatser i media på alla plan. Han har bidragit med informationsmaterial till naturum och utställningar. Med stöd från Forskningsrådsnämnden reste han på tidigt 80-tal till flera länder för att studera goda exempel på modernare presentationer på nationalparker och muséer. Hans rapport visade hur design spelar en avgörande roll för mottaglighet av fakta och vikten av att applicera modernt medialt tilltal för att nå maximal effekt.

 

Isak Isaksson

Isak Isaksson_Naturskyddsföreningen_Foto_Annika Otterstedt.jpg

Isak Isaksson började sin guidebana i Fältbiologerna på 70-talet. Under 80-talet arbetade han på Studiefrämjandet som ansvarig för natur- och miljöundervisning i Stockholm samt som cirkel- och exkursionsledare inom fåglar, botanik, svamp. Under 35 år har han frilansat inom naturturism världen över med fokus på djur och natur. Isak arbetar på Naturskyddsföreningen sedan 1989 och har ansvar för bland annat rovdjursfrågor. Han guidar regelbundet för Storstockholms naturguider.

 

Moa Pettersson

Moa Pettersson

Moa Pettersson jobbar på SLU Artdatabanken med artinformation och naturvårdsfrågor. Hon har tidigare varit naturguide på bland annat naturum och talesperson för det folkbildade projektet Biologiska mångfaldens dag. Att få öppna upp insekternas mångfacetterade värld för sin omgivning och inte minst de yngre generationerna är något hon brinner för. Att tillgängliggöra information på ett populärvetenskapligt sätt för att kunna nå ut till en bredare publik är ett annat viktigt kall i livet.

Eftersom Moa Pettersson återkommande medverkar som expert på Naturmorgon var hon inte med och bedömde finalisterna i kategorin Självguidande naturvägledning. Hon var dock med och bedömde de övriga tre kategorierna.

 

Sandra Löfgren

porträtt med bakgrund Lida Värdshus - beskuren.jpg

Sandra Löfgren jobbar som platschef på Lida Friluftsgård i Botkyrka kommun. Att få vara brobyggare mellan individ och natur är bland det härligare hon vet och nu har hon sin stora chans att få leda och utveckla naturvägledningen på Lida Friluftsgård. Att se nyfikenheten vakna hos barn, unga, vuxna eller gamla som sätter sinnena nära det lilla i det stora… då vet man att man lyckats med sin naturvägledning.

 

Sven-G Hultman

Sven G Hultman

Sven-G Hultmans första möte med naturvägledning kom under en resa 1972 i Wales. Landskapet var främmande. Men så dök det upp en skylt: Cefn Isaf Farm Trail. Han följde stigen runt. Där började intresset för naturvägledning. Under ett års vistelse på Yale University i USA gjorde han resor runt USA och fördjupade sina kunskaper. 1985 skrev han boken ”Tolkning – en sovande jätte”. Så småningom ledde detta till att han föreslog skapandet av CNV, där han blev styrelsens ordförande de första åren.

 

Thomas Öberg

Thomas Öberg

Thomas Öberg är ekolog, författare och radiojournalist för bland annat Naturmorgon, har en lång erfarenhet av både naturguidningar och produktion av naturstigar, skyltar och trycksaker för naturreservat och nationalparker. Han har särskilt jobbat med att utveckla ett nytt, enklare och mer levande språk för att skriva om natur. I boken Att skriva om natur finns mycket att läsa om just detta.

Eftersom Thomas Öberg är medarbetare på Naturmorgon var han inte med och bedömde finalisterna i kategorin Självguidande naturvägledning. Han var dock med och bedömde de övriga tre kategorierna.

 

Eva Sandberg

Eva Sandberg

Eva Sandberg är föreståndare för SLU Centrum för naturvägledning. Hon är intresserad av all kommunikation som leder till att människor utvecklar sin kunskap om och känsla för natur – särskilt viktig är relationen till vardagsnaturen. Eva är biogeovetare och har tidigare jobbat med naturkommunikation för Naturskyddsföreningen, Länsstyrelsen i Stockholms län, med miljöundervisning på Skansen, samt som naturguide i Europa.

Nominera Årets naturvägledning 2023

Läs mer om utmärkelsen och nominera!


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv