Skogsmulles kartor

Senast ändrad: 10 november 2023
Skogsmulle med kartorna

När man är barn är det ofta inte kul om information är placerad i vuxenhöjd. Inte heller är regler alltid det roligaste. Men med Skogsmulles kartor får barn på ett lekfullt sätt lära sig om allemansrätten och vilka regler som gäller i naturreservat. QR-koder, bingo och finurliga uppdrag ger hjälp på vägen.

Friluftsfrämjandets figur Skogsmulle är en välkänd figur i natursammanhang sedan många år tillbaka. En pigg 66-åring som nu får bistå med kartor och kunskap. Idén kom när Lovisa Cederström, ideell ledare i lokalavdelningen Helsingborg-Kullabygden, klurade på nya grepp för att förmedla kunskap till barn och unga.

– Jag har jobbat med naturvägledning och utomhuspedagogik ett bra tag, och när man är ute i naturreservaten och ska kommunicera allemansrätten så blir det lite stökigt ibland. Det är inte så lätt för mottagarna, dels ska de känna till allemansrätten, dels de särskilda reservatsreglerna. 

Lovisa Cederström Skogsmullekartorna.jpeg

Lovisa Cederström. Foto: Malin Andersson

Reglerna förväntas besökare i naturreservatet ta reda på själva, eller så finns de på skyltar som sitter högt upp. Inte så barnvänligt. Men kanske kunde man göra på ett nytt sätt, funderade Lovisa.

– Jag tänkte att man skulle prova ett lite annat grepp: att göra det som en karta och ta Skogsmulle till hjälp.

I samma veva hade Naturvårdsverket en utlysning om att söka bidrag för att sprida information om allemansrätten. Det sökte Lovisa tillsammans med sin lokalavdelning och naturum Kullaberg och fick hjälp av en kommunikatör på Friluftsfrämjandets riksorganisation att komma i gång och bolla tankar och idéer. Tillsammans med en reklambyrå tog de sedan fram några kartor.

– Vi lyfte olika platser på Kullaberg som både är kända och mindre kända och som kunde vara kul att besöka. Där finns då lite information om platsen, om allemansrätten och om föreskriften som är viktigast att känna till som besökare. Plus ett litet uppdrag från Skogsmulle.

Skogsmulles karta på Kullaberg

Skogsmulles karta för Kullaberg. Fullstor version här. Karta: Friluftsfrämjandet

Intresset spred sig och snart hade Friluftsfrämjandet Region Syd och länsstyrelsen Skåne också engagerat sig – för det här var ju lite fiffigt, och det fanns fler områden att lyfta. I dag finns det nio kartor, lagom för att också rymmas på en bingobricka, berättar Lovisa.

– Och när man kommer till reservatens skyltar som inte alltid är så barnvänliga, utan ofta ganska högt upp, så finns det QR-koder att skanna. Då får man upp kartan i sin mobil.

Skogsmulles uppdrag då? Ja, det handlar både om sinnen och om att upptäcka saker i naturen, men ett kan vara en av Friluftsfrämjandets klassiker, säger Lovisa.

– Det är Skogsmulle-tv – man kallar det väl för skogsbad i dag. Man lägger sig ner på marken någonstans där det är mjukt och skönt. Sen tittar man upp mot himlen och spanar på molnen och får en lugn och fin stund i naturen. 

– Och avslutar med fika. Fika är viktigt för Skogsmulle. Det tror jag i alla fall, säger Lovisa med ett skratt.

Ta del av Skogsmulles kartor här.

 

Skogsmulles kartor är en av tre finalister i Årets naturvägledning 2023 i kategorin Självguidande naturvägledning. Läs mer om Årets naturvägledning 2023 och om de andra finalisterna här.

 

Skogsmulles kartor bingo

Bingobricka för alla skogsmulles kartor. Bild: Friluftsfrämjandet

Texten är skriven av Catrin Hellmark.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv