Framgångsrik start för Örebros nya naturguider

Senast ändrad: 16 maj 2023
Två personer som promenerar utomhus. Foto.

I ett halvårs tid var Adil Sadiku och Antonios Hanna ute i Örebros natur- och kulturreservat varje dag. Med en handledare från Naturskyddsföreningen utbildade de sig till naturguider och blev sedan anställda som det. Tack vare sitt engagemang, sina språkkunskaper och ett fantastiskt samarbete mellan olika aktörer i kommunen har guidningarna blivit jättepopulära.

Adil Sadiku studerade telekommunikation i Kosovo innan han kom till Sverige. Han växte upp nära ett fjällområde och har alltid gillat friluftsliv, men att guida grupper är helt nytt för honom. Det samma gäller kollegan Antonios Hanna som var agronom i Syrien innan han kom hit. Naturen är inte alls lika lättillgänglig i länderna de kommer ifrån. I Syrien är i princip allt kulturmark, det finns väldigt lite vild natur. De reservat som finns är ganska strikt reglerade och i Kosovo kostar det pengar att gå in. Det finns många kulturella skillnader som behöver förklaras, och det gäller förstås att hitta ett gemensamt språk. Adil och Antonios talar fem språk tillsammans; albanska, arabiska, syrianska, svenska och engelska.  

– Det har varit underbart att få jobba med det här. Hittills har vi haft över hundra guidningar med sammanlagt 2000 besökare från hela världen. Det har till exempel varit SFI-elever, naturintresserade Örebrobor, ungdomar, ensamkommande flyktingbarn, barn och familjer som vi fått kontakt med via familjecentraler, säger Adil Sadiku.  

Hans svenska har förbättras rejält och idag kan han betydligt fler artnamn på svenska än vad han kan på sitt modersmål.

– Jag guidade några albaner nyligen och de frågade mig vad en blomma hette på albanska, jag fick lov att kolla i en ordbok, berättar Adil med ett skratt. 

De inleder alltid med att fråga vilka språk som talas i gruppen och delar upp sig om det behövs. De pratar alltid svenska också. Till stöd har de med sig Naturskyddsföreningens bok ”Vardagsnatur”, där finns 90 arter beskrivna på 14 olika språk. De berättar alltid om allemansrätten och ibland har de specifika guidningar med just den som tema. Adil brukar poängtera det här med att naturen i Sverige är gratis, många tror inte det.

– I början fick vi jobba hårt för att folk skulle veta att vi fanns. Nu tvingas vi ibland säga nej till guidningar för att vi har så mycket att göra. Vi har fått mycket bra respons. Jag minns en deltagare som sade att det var den bästa dagen han haft sedan han kom till Sverige, berättar Adil. 

Att ge sig ut i naturen även när snön legat djup och termometern visat femton minusgrader var inte helt självklart i början, särskilt inte för Antonios. Det samma gäller många av besökarna.

– Vi har fått kämpa mycket med vädret. Många från exempelvis Mellanöstern brukar undra hur vi gör på vintern, de vill ha det varmt och helst hålla sig inomhus då. Men nu har de lärt sig och följer med oss ut ändå. Vi har också lärt oss att vi måste vara noggranna med klädrekommendationerna. Många har svårt att klä sig rätt, säger Adil.

Har ni märkt om era deltagare är ute mer på egen hand efter era guidningar?

– Jag har faktiskt en rolig historia om det. Vi hade en guidning i ett naturreservat nära stan. Vi var sju personer, några från Syrien och några från Sverige. I det här området brukar vi alltid se hackspett, men inte den här gången. Några dagar senare ringde en av deltagarna och var jätteglad, då hade han åkt tillbaka på egen hand och letat reda på en hackspett. Så absolut, de ger sig ut på egen hand också.  

Han är övertygad om att den här typen av guidningar är ett bra sätt att jobba med integration. Det behöver inte vara så avancerat, menar Adil.

– Ta kontakt och bjud in olika grupper som finns i din stad. Det betyder jättemycket bara att vara ute tillsammans. Naturen är viktig för många svenskar, så för oss som inte är födda här är det en viktig väg in i samhället. Och jag känner att jag har en viktig uppgift, att sprida kunskap om den till fler människor, avslutar Adil. 

Läs mer


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv